Chateau Fougueyrat, Saint Emilion Grand Cru

Hoofdverdeler voor België!

Château Fougueyrat werd tot voor de millenniumwisseling uitgebaat door de familie Nicoux als een steengoede Saint-Émilion Grand Cru. De uitstekende terroir waar de wijngaarden gedijen, getuigen immers van grootse klasse. Met prestigieuze Grand Cru Classé buren als Cap de Mourlin, Soutard, Larmande en Dassault valt dat moeilijk tegen te spreken…

In 2001 verwierf familie Mortelmans de 7 hectare prachtig gelegen wijngaarden met bijhorende kelders. Om het chateau tot het selecte groepje Saint-Émilion Grand Cru’s te behouden, werd prompt alles en iedereen opnieuw op kwaliteit afgestemd.

De wijngaarden zijn gelegen op de befaamde kalkrots van Saint-Émilion en zijn aangeplant met 85% merlot, 10% cabernet franc en 5% cabernet sauvignon. Ze werden opnieuw uitgelijnd en zelfs voor een deel heraangelegd. Dankzij een tweevoudige kortsnoei (vendanges vertes) wordt er niets dan kwaliteit nagestreefd in de wijngaarden.

In de kelders kan de alcoholische fermentatie zeer nauwkeurig worden opgevolgd dankzij kleine temperatuurgecontroleerde inox tanks. De rijping op Franse eiken vaten werd ook herzien, zo wordt er jaarlijks een vierde van de eiken vaten vernieuwd. De overige wijn rijpt op één of twee jaar oude vaten.

Jaarlijkse investeringen verzekeren een mooie toekomst voor Château Fougueyrat en dankzij oenoloog Stéphane Toutoundji (Château la Serre, Château la Pointe, …) weet men nu de meest innovatieve technieken te hanteren. Zo kan het wijnhuis wedijveren met de beste Grand Cru’s en zelfs Grand Cru Classé’s, en kan het ook terug beginnen dromen van zijn status dat het in 1949 genoot: Grand Premier Cru Classé!

Dankzij het grote overwicht merlot is Château Fougueyrat al jong op dronk, maar kan het uiteraard meerdere jaren kelderrijping tegemoet gaan. Uitzonderlijke jaargangen als 2000 & 2005 zullen wellicht twintig jaar kelderrijping niet te hoeven schuwen.

Links & downloads

38,30 € / Btl(s)
38,50 € / Btl(s)

Webshop powered by Marcando