Clos des Papes, Chateauneuf du Pape - Paul Avril
Rechtstreekse invoer!!
De familie Avril produceert wijn in Châteauneuf-du-Pape sinds het begin van de 18e eeuw. De huidige “ceremoniemeester”, Paul-Vincent is de getalenteerde zoon van Paul Avril. De Clos des Papes wordt sinds het begin beschouwd als referentie binnen hun appellatie, een reputatie die niet steeds beantwoordt aan de werkelijkheid maar die zeker terecht is. Bovendien zijn Paul Vincent en zijn ouders de meest edelmoedige en attente wijnbouwers van de zuidelijke Rhône. Ziehier een domein dat elke bezoeker van de streek voor geen geld zou mogen missen, niet enkel voor de kwaliteit van hun wijnen maar ook voor de hartelijke ontvangst bij familie Avril.
De naam van het domein is afkomstig van de wijngaarden die ooit deel uitmaakten van de pauselijke wijngaarden binnen de vesting van het kasteel waar vandaag enkel een ruïne van overblijft. De 17 andere percelen zijn verdeeld in gans de appellatie Châteauneuf-du-Pape, van de zanderige gronden in het Zuid-oosten en het Westen tot de leem/kalkachtige en rotsachtige plateau’s in het Noorden en Noordoosten.
Paul Avril verminderde progressief de hoeveelheden Grenache in zijn samenstelling om meer Syrah en Mourvèdre te kunnen gebruiken. In principe zijn dit de drie meest gebuikte druivensoorten die aangevuld worden met andere zoals muscardin, counoise en vaccarèse, die in kleinere hoeveelheden in de uiteindelijke samenstelling van de wijn voorkomen. De vinificatie is volgens de traditionele wijze, en, sinds halverwege de jaren 90, ontritsen de Avril’s hun rode druiven volledig, zonder hun gebruikelijke souplesse te veranderen.
Clos des Papes komt enkel op de markt als een rode en een witte wijn, daar de Avril’s speciale cuvées weigeren te maken. Mindere kwalitatieve druiven worden verkocht aan négociants. De wijnen worden hedendaags ongefilterd en ongeklaard gebotteld, zoals het procedé uit de jaren ’80, op voorwaarde dat de tanines niet te dominant zijn.
De Clos des Papes is een van de weinige Châteauneuf-du-Pape wijnen die reeds jong gedronken kan worden met slechts 5 à 6 jaar kelderrijping in de beste millésimes. Anderzijds verbaasd het niemand meer dat deze wijn het beste bewaarpotentieel heeft van gans de appellatie, bestemd voor de gepassioneerde liefhebber van Châteauneuf-du-Pape wijnen.