Chateau Fougueyrat, Saint Emilion Grand Cru

Hoofdverdeler voor België !!

Château Fougueyrat werd tot voor de millennium wisseling uitgebaat door de familie Nicoux als steengoede Saint Emilion Grand Cru. De uitstekende terroir waar de wijngaarden gedijen, getuigen immers van grootse klasse. Met prestigieuze Grand Cru Classé buren als Cap de Mourlin, Soutard, Larmande en Dassault valt dat moeilijk tegen te spreken…

In 2001 verwierf familie Mortelmans de 7 hectare prachtig gelegen wijngaarden met zijn kelders. Om het Château tot het selecte groepje Saint Emilion Grand Cru’s te behouden werd prompt alles en iedereen opnieuw op kwaliteit afgestemd.
De wijngaarden zijn gelegen op de befaamde kalkrots van Saint Emilion en zijn aangeplant met 85% merlot, 10% cabernet franc en 5% cabernet sauvignon. Ze werden opnieuw uitgelijnd en zelfs een deel heraangeplant. Dankzij een tweevoudige kortsnoei (vendanges vertes) wordt er niets dan kwaliteit in de wijngaarden nagestreefd.
In de kelders kan de alcoholische fermentatie zeer nauwkeurig worden opgevolgd dankzij kleine thermo gecontroleerde inox cuves. De opvoeding op Franse eiken vaten werd herzien, zo wordt jaarlijks 1/4de van eiken vaten vernieuwd. De overige wijn rijpt op 1 of 2 jaar oude vaten.

Jaarlijkse investeringen laten Château Fougueyrat een mooie toekomst tegemoet gaan en dankzij zijn oenoloog Stéphane Toutoundji (Château la Serre, Château la Pointe, …) weet men nu reeds de meest innovatieve technieken te hanteren. Zo kan het hedendaags wedijveren met de beste Grand Cru’s en zelfs Grand Cru Classé’s, en kan het terug beginnen dromen van zijn status dat het in 1949 genoot, Grand Premier Cru Classé!

Dankzij het grote overwicht merlot is Château Fougueyrat al jong op dronk, maar kan het uiteraard meerdere jaren kelderrijping tegemoet gaan. Uitzonderlijke jaargangen als 2000 & 2005 zullen wellicht 20 jaar kelderrijping niet te hoeven schuwen.

Château Granchamp wordt vaak als ‘kleine broer’ bestempeld maar is afkomstig van 1,5 hectare prachtig gelegen wijngaarden uit Montagne Saint Emilion. De merlot (100%) druiven zijn afkomstig van één enkel perceel van een kalkrijke ondergrond met een klei-achtige bovenlaag. Deze wijn krijgt eenzelfde opvoeding als Château Fougueyrat.

10,35 / Btl(s)
- +
17,94 / Btl(s)
- +
38,30 / Btl(s)
- +

Webshop powered by Marcando