Domaines Ott*

In 1896 had Marcel Ott, een landbouwingenieur uit de Elzas met een grote pioniersgeest, het idee om een wijndomein in de Provence uit te bouwen. Door de geschiedenis heen heeft de familie Ott ervoor gekozen om hun wijngaarden uit te breiden op de kenmerkende terroirs van de Provence, zodoende de rijkdom van deze regio te benadrukken.

Domaines Ott* is nu aanwezig in twee AOC's: Côtes de Provence (centraal Var en kustgebied) en Bandol (kustgebied). De wijnen van Château de Selle, Clos Mireille en Château Romassan weerspiegelen het typische karakter van hun terroir, terwijl ze profiteren van dezelfde precisie en hoge standaarden in al hun wijnbouw- en vinificatieprocessen.

Domaines Ott* bezit in totaal 500ha waarvan slechts 240ha aangeplant, de rest laten ze in vrije natuur of gecontroleerde braakligging teneinde de natuurlijke omgeving niet te verstoren. Een natuurlijke, respectvolle en duurzame wijnbouw om te zorgen dat de drie terroirs worden gerespecteerd en hun kwaliteit wordt beschermd. biologische teeltcertificering sinds de 2022 oogst. Domaines Ott* werd door Wine Enthusiast uitgeroepen tot "European Winery of the Year" in 2022.

De iconische fles is geïnspireerd op de vorm van een Griekse amfoor die werd gevonden te Chateau de Selle. Hij werd in 1932 ontworpen door René Ott, de zoon van Marcel, met de bedoeling om het de klassieke flesvorm voor alle Provençaalse wijnen te maken - zoals de Elzasfles. De huidige fles is gepatenteerd door Domaines Ott* en staat wereldwijd symbool voor de kwaliteit van hun wijnen.

Domaines Ott* maakt sedert 1926 een lichte rosé. De familie Ott heeft een eeuw ervaring met kwaliteitsvolle rosé wijnen te maken. Een pionier in zijn vak! Ze spenderen tot 3 keer meer tijd per hectare in de wijngaarden dan de gemiddelde concullega in de regio. Dit ontging ook de internationale vakpers niet, de laatste 10 jaar werd Domaines Ott steevast tot beste rosé producent ter wereld verkozen!

De twee kenmerkende assortimenten zijn Domaines Ott* en By Ott. Alle druiven komen van eigen wijngaarden en worden in eigen beheer geproduceerd. Er worden geen druiven of most aangekocht, in tegenstelling tot veel andere domeinen in de regio.

Domaines Ott*

Chateau de Selle

Op een half uur van Cannes, in de bergen, op een kalkondergrond, geeft Grenache aan deze rosé structuur en finesse. De wortels gaan hier tot 15 meter diep om water te zoeken! De wijn is een weerspiegeling van de complexiteit van zijn kalkrijke hellingen en dorre bodem; soberheid gebaad in schitterende zonneschijn.

Een minerale wijn met een fris mondgevoel en een delicaat kruidige afdronk. Een subtiele balans tussen structuur en finesse, deze wijn is een perfecte illustratie van de precisie die nodig is om een rosé te maken.

Clos Mireille

Deze unieke, volle wijn viert een druivensoort afkomstig uit de Bordeaux-streek, Sémillon, die floreert op het zilte terroir van Clos Mireille. Het domein ligt op een boogscheut van Saint-Tropez, grenzend aan de Middellandse Zee. Naast alle voordelen van de zeelucht, droge hellinglucht en overvloedige zonneschijn, profiteert de wijn ook van de leisteenbodem die volledig vrij is van kalksteen.

Een unieke zilte dimensie gecombineerd met uitzonderlijke frisheid en intense aroma's van citroen.

Château Romassan

Maatwerk in zowel de wijngaarden als in de kelder, met een streven naar excellentie dat ver boven de huidige Bandol AOC-vereisten uitgaat. Het resultaat van een symbiose van drie Bandol-terroirs - Brûlat, Hermitage en het historische Romassan-terroir - en het traditionele vakmanschap van een lange lijn van wijnmakers.

Absolute koning van deze wijn is Mourvèdre. Door lange rijping op vaten en nadien op fles in de kelder, komen de wijnen pas na 4 jaar op de markt. De oude wijnstokken met diepe wortels geven deze wijn zijn uitzonderlijke kwaliteit.

De 18 maanden rijping op hout, voornamelijk in kleine foudres, en de 18 tot 24 maanden rijping op fles spelen een beslissende rol in de uiteindelijke structuur van de wijn, die een concentratie en diepte toont, gecombineerd met een unieke finesse en zijdezachte textuur.

Cuvée Étoile

Domaines Ott* wilde profiteren van zijn unieke Provençaalse speelveld: drie wijngaarden in twee appellaties, Bandol en Côtes de Provence. Hij maakte gebruik van zijn diepgaande kennis van zijn wijngaarden, de druiven die erin worden geproduceerd en de resulterende wijnen.

Étoile is een uitnodiging om de essentie van de identiteit van Domaines Ott* te proeven en te waarderen door middel van drie unieke kenmerken: de ziltigheid van Clos Mireille, de soepele elegantie van Château de Selle en de diepte van Château Romassan. Deze drievoudige identiteit biedt chef-koks en sommeliers een waar speelveld als het gaat om eten en wijn combineren.

By Ott

By Ott is een zorgvuldige samenstelling van druiven die afkomstig zijn van de wijngaarden van Chateau de Selle en Clos Mireille. De wijn wordt gemaakt van jonge wijnstokken van 3 tot 10 jaar. Nadien worden deze wijngaarden voldoende kwalitatief bevonden om de grote wijnen van Chateau de Selle en Clos Mireille te produceren.

By Ott wordt gemaakt in de kelder van Château de Selle, waar een deel van de wijnmakerij exclusief is gewijd aan de productie ervan. Het hele proces wordt gecontroleerd – van het blenden tot de opslag – om de perfecte kwaliteit te waarborgen die voor deze wijnen vereist is.

Deze op Grenache gebaseerde blend is een vrolijke wijn met een uitgesproken feestelijke sfeer. Hij biedt een scala aan verse fruit- en citrusaroma's, een vleugje exotisch en een licht maar levendig karakter. Hij is ideaal als aperitief of in combinatie met lichte gerechten. Perfect voor elke gelegenheid!

Supplier of the month: Domaines Ott*

21,80 € / Btl(s)
41,50 € / Btl(s)
66,50 € / Btl(s)

Webshop powered by Marcando