Bodegas Julián Chivite
Hoofdverdeler voor België !!
In de meeste wijnboeken wordt vermeld dat Markies van Murrieta (1852) en Markies van Riscal (1858) als eersten wijn verbouwden in Spanje. Echter was de familie Chivite toen al ruim 2 eeuwen bezig met wijnbouw. Weliswaar niet in Rioja, maar wél in Navarra. Het allereerste document dateert immers uit augustus 1647, waarin Juan Chivite Frías en zijn schoonzus María Rubio 100 dukaten leenden om wijngaarden te kunnen kopen. Na elf generaties , telkens van vader op zoon overgedragen, wordt dit prachtig wijngoed vandaag beheerd door de 4 kinderen van Julián Chivite; Mercedes, Julián, Carlos en Fernando.
Wereldfaam verwierven ze toen Julián Chivite Marco, waaraan de Bodega nu zijn naam te danken heeft, aan het roer kwam in 1948. Hij zwoer slechts wijnen van betere kwaliteit te maken. Zijn aanpak, zowel in de wijngaarden als in de kelders, was snel en duidelijk merkbaar en dit legde hem geen windeieren. Zo werd in 1967 de DO Navarra opgericht waarvan Julián Chivite stichtend lid was. In 1980 kreeg hij een erkenning door middel van een speciaal eerbetoon voor zijn enorme bijdrage aan de Spaanse wijnen in de 20ste eeuw. Tot slot ontving hij in 1992 de “Encomienda de la Orden del Mérito Agrario” van de koning van Spanje. Een jaar na zijn dood, in 1998, werd Bodegas Julián Chivite één van de vijf oprichters van de Stichting voor Wijn en Cultuur. Deze eer delen zij samen met Codorníu, La Rioja Alta, Marques de Riscal en Vega Sicilia.
Naast al deze roemrijke erkenningen groeide Bodegas Julián Chivite uit tot een groots imperium, door zowel nieuwe gronden in Navarra als in Rioja te kopen. Zo werd in 1988 Señoria de Arínzano gekocht waar 150 hectare wijngaarden gedijen. 10 jaar later werd hier ook de meest moderne wijnkelder van Spanje gebouwd om zo unieke topwijnen te produceren. Dit werd op slag bevestigd wanneer de 50 beste hectaren tot de DO Pago status geklasseerd werden. Met deze benoeming werden zij de 5de DO Pago van Spanje en tot op heden als enige niet in La Mancha gelegen. Het resultaat van deze grootse investeringen kan je ontdekken in hun sublieme Pago de Arínzano wijnen.
Sinds de introductie van de Gran Feudo Rosado in 1981 werd in Cintruénigo alles opnieuw op kwaliteit afgesteld. Zo werden in 1988 de kelders volledig omgetoverd tot een state-of-the-art wijnkelder met de meest moderne vinificatie technieken. Dankzij deze investeringen groeide, zowel nationaal als internationaal, de vraag naar hun wijnen. Zo was Bodegas Julián Chivite in 1995 goed voor 80% van de totale export van de DO Navarra wijnen. Hierdoor kochten ze in 1999 Granja de Legardeta, waar 160ha wijngaarden pronken, om aan de vraag te kunnen voldoen.
Heden ten dage beslaat het gamma Gran Feudo wijnen een witte fruitige wijn gemaakt van 100% chardonnay druiven, een frisse rosé van 100% garnacha, een Crianza, Reserva en Reserva Viñas Viejas welke elk een blend zijn van Tempranillo, Merlot en Cabernet Sauvignon. Tot slot is er ook een kleine productie zoete wijn, Dulce de Moscatel, welke voortkomt van de zeldzame Moscatel de Gran Menudo druiven.
Kort na de millennium wissel werden ook in Ribera del Duero en Rueda wijngaarden aangekocht. In Ribera del Duero werden 60ha van de best gelegen wijngaarden aangeplant met Tinto de Fino, ook wel gekend als Tempranillo.
In Rueda werden de wijngaarden aangeplant met de Verdejo druif, welke ook in gans de DO de plak zwaait. Doch vindt deze druif zijn oorsprong in Noord-Afrika, maar werd al in de 11de eeuw teruggevonden in de omstreken van Valladolid. Fernando Chivite, huidig technisch directeur, besloot onmiddellijk om de meest moderne technieken te hanteren en ’s nachts de druiven te oogsten. Zo blijft het frisse en fruitige karakter van de Verdejo behouden. Dit unieke resultaat wordt gecommercialiseerd onder het Baluarte label.