Biondi Santi

Zeven generaties en 200 jaar wijngeschiedenis: de familie Biondi Santi heeft wijn in het bloed.

De geschiedenis van het domein Biondi-Santi gaat terug tot de 19e eeuw, toen Clemente Santi als eerste wijnmaker de wijnen van Biondi Santi begon te vinifiëren. Zijn ambitie was om een langlevende rode wijn te produceren die kon concurreren met de topwijnen uit Frankrijk. De eerste erkenning voor zijn inspanningen kwam in 1867, toen zijn rode selectie, een Brunello avant la lettre, in Montepulciano een gouden medaille won. Hierdoor wordt Biondi-Santi beschouwd als de grondlegger van de Brunello di Montalcino-appellatie.

De Sangiovese Grosso BBS 11 is een door Biondi-Santi geselcteerde Sangiovese-kloon (BBS staat voor Brunello Biondi-Santi) en is de enige druif ter wereld die naar een familie genoemd is. Deze druif wordt nu ook door andere producenten gebruikt om tijdloze Brunello's te produceren. Bovendien staat Biondi-Santi als enige Italiaanse wijn in de lijst van "Wines of the Century".

“Spending one’s lifetime working amid nature, in this country blessed by God, is wonderful.”

Franco Biondi Santi

Tenuta Greppo historisch baken in Montalcino

Brunello di Montalcino werd voor het eerst op de kaart gezet door Ferruccio Biondi-Santi rond 1870. Hoewel er al sinds 1302 wijn werd gemaakt, kwam de echte doorbraak rond 1880. Zoon Tancredi ontwikkelde de “Tenuta del Greppo”. De Brunello van Biondi-Santi wordt als de allergrootste beschouwd, de Romanée-Conti van Toscane. Hij is van hetzelfde kaliber als Romanée-Conti, Petrus of Lafite Rothschild.

Clemente Santi bracht nog een andere innovatie: na jaren van strenge selecties selecteerde hij de ‘ideale’ Sangiovese-variant, die later door wijlen Franco Biondi-Santi nog werd geperfectioneerd. De ‘Sangiovese Grosso BBS 11’ is vandaag nog altijd de ruggengraat van de Brunello-wijnen. Het is de enige druivenvariëteit ter wereld die naar een familie is genoemd.

De familie is niet alleen de uitvinder van de Brunello. In 1966 verzocht de Italiaanse regering Tancredi Biondi-Santi ook om de officiële DOC-productieregels voor Brunello op papier te zetten. De druiven voor de cuvées zijn verdeeld over drie categorieën, afhankelijk van de leeftijd van de wijnstokken. De jongste wijnstokken (tot 10 jaar) leveren het fruit voor de Rosso di Montalcino, de stokken tussen 10 en 25 jaar geven de druiven voor de Brunello, en alleen de druiven van de oudste stokken (25 tot 80 jaar) worden gebruikt voor de Riserva, en dan nog uitsluitend in exceptionele oogstjaren.

“Brunello needs to age and that’s the message we want to send.”

Uitvinder van Brunello di Montalcino

De wijnvisie van Biondi-Santi kan alleen gerealiseerd worden op de top van de heuvel Montalcino, in de terrasvormige wijngaarden op grote hoogte waar arme bodemtypes domineren. Dit is de unieke locatie die de familie Biondi-Santi al meer dan 150 jaar geleden heeft uitgekozen. De mooi verouderende cuvées - een Biondi-Santi Brunello piekt meestal na twintig à dertig jaar, terwijl zelfs honderd jaar oude cuvées tijdens degustaties nog steeds uitstekend bevonden worden.

Organisch geïnspireerde wijnbouw is al lang een kenmerk van Biondi-Santi. Ze vermijden herbiciden en bevorderen fermentatie via uitsluitend inheemse gisten. In de nabije toekomst zetten ze een stap richting een volledig organische aanpak. Of ze ook de certificatie aanvragen, is nog niet beslist. Het doel is het welzijn van de wijnstokken en het terroir, een bewuste milieukeuze.

Legendarische wijnen van Biondi Santi

Biondi Santi Rosso di Montalcino: Deze wijn stond oorspronkelijk bekend als de Biondi-Santi “White Label Brunello”, maar veranderde zijn naam in 1983, toen de Rosso di Montalcino DOC werd opgericht.

De Rosso di Montalcino weerspiegelt de kenmerkende stijl van de wijngaarden van Biondi-Santi, die op grote hoogte liggen, met een levendige frisheid en een uitgesproken fruitigheid waardoor deze wijn op jonge leeftijd al heel plezierig is.

Biondi Santi Brunello di Montalcino: De Brunello di Montalcino – vroeger ook de ‘Annata’ genoemd - is het vlaggenschip van Biondi-Santi. Omdat deze wijn in goede en uitstekende wijnjaren wordt gemaakt, belichaamt deze cuvée de geest van Tenuta Greppo. De kenmerkende stijl van de wijnmaker, gesmeed over 150 jaar geschiedenis met zijn uitgebalanceerde combinatie van frisse elegantie, diepgang en aristocratische persoonlijkheid.

Biondi Santi Brunello di Montalcino Riserva: De Biondi-Santi Brunello di Montalcino Riserva, die voor het eerst werd geproduceerd in 1888, was de eerste Brunello di Montalcino Riserva in de geschiedenis. Enkel in de allergrootste wijnjaren, welke een bewaarpotentieel van minstens 50 jaar garanderen, ziet deze cuvée het levenslicht. Elke keer er een nieuwe jaargang van de Riserva wordt aangekondigd, is dit een buitengewone gebeurtenis op Tenuta Greppo.

“Nature is capable of creating great things, you just have to wait”

Franco Biondi Santi


HOOFDVERDELER VOOR BELGIË!

Biondi Santi - Tenuta Greppo
Biondi Santi -  Tenuta Greppo wijngaard Montalcino
Biondi Santi -  Tenuta Greppo wijngaard Montalcino

Links & downloads

87,50 € / Btl(s)
234,99 € / Btl(s)

Prices and stock only visible after sign in.
No account yet? Register here.

Prices and stock only visible after sign in.
No account yet? Register here.

Prices and stock only visible after sign in.
No account yet? Register here.

Prices and stock only visible after sign in.
No account yet? Register here.

Webshop powered by Marcando